Borvidék

Ahol a Friday borok életre kelnek

A Móri Borvidék

A Közép-dunántúli régióban, a Vértes és a Bakony által határolt völgyben húzódik meg a festői szépségű Móri árok.  Az árok északkeleti oldala mentén autózva, a Vértes gyönyörű, kivillanó fehér sziklákkal díszített, napsütötte oldala tárul az ide látogató elé, melynek déli-délnyugati lejtésű hegylábai adnak otthont a móri borvidéknek, rajta a mi szőlőültetvényeinknek is. Ez a termőterület valóban az élet napos oldala szőlőtőkéink számára, hiszen a nyári nap sugarai a szőlőfürtöket szinte egész nap érik.

mikroklíma

Az északnyugati-délkeleti tájolású Móri árok egy tektonikai törésvonal. Az itt uralkodó szélirány, valamint a hegyoldalakat érő déli-délnyugati napsütés alapvetően meghatározza a borvidék mikroklímáját.

környezeti elemek

A napos déli lejtőkön nyáron meleg, száraz éghajlat jellemző, ami a csapadékosabb téllel, és a változatos, mészkőtörmelékkel kevert löszös, homokos, agyagbemosódásos barna erdőtalajjal együtt ideális termőhelyi viszonyokat alakít ki a szőlő számára.

szép termés

A gyakran huzatosnak nevezett Móri-árokban az intenzív légmozgás nem kedvez a szőlőbetegségek kialakulásának, így ültetvényünkön minden évben egészséges terméssel és kiegyensúlyozott terméshozammal számolhatunk.

karakteres bor

A Móri borvidék borai jellemzően fehérborok, sőt a terület az igazán nagy, karakteres fehérborok hazája. A borvidék legfontosabb bora az Ezerjó, amely igazi otthonra ezen a számára tökéletes adottságokkal rendelkező vidéken talált.

Karakteres vidék, igazi egyéniségeknek

A 900 hektáron elterülő Móri borvidék Magyarország 22 borvidéke közül a legkisebb bortermelő régiók közé tartozik, mégis rendkívül karakteres és figyelemreméltó. Minden évszakban más oldalát mutatja, hol kedves és hízelgő, hol zord és hűvös, de mindig titokzatos és izgalmas. Akárcsak a borok, amelyek itt születnek.